marți, 16 martie 2021

Lecturi / martie 2021

 




Sa mère néerlandaise, la baronne Ella van Heemstra

Joseph Ruston, le père d’Audrey,

ROBERT MATZEN

Dutch Girl: Audrey Hepburn and World War II, Paperback - Robert Matzen,Goodknight Books, 2020

ROBERT MATZEN

Olandeza, Rao, 2021

DESCRIERE

In Olandeza cititorul descopera o latura inedita a celebrei actrite Audrey Hepburn - adolescenta timida si retrasa, pasionata de balet, care a crescut in Olanda aflata sub ocupatia nazista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Biografia scoate la lumina aspecte putin cunoscute sau controversate legate de familia lui Audrey, de executia brutala a unchiului ei, de experienta traumatizanta a razboiului, de foametea indurata de familiile olandeze in iarna anului 1944.

Audrey a contribuit la sustinerea miscarii de rezistenta olandeze, ingrijind ranitii in timpul luptelor de la Arnhem. Cartea prezinta amintirile lui Audrey, interviuri cu oameni care au cunoscut-o in vremea razboiului, jurnale de razboi si cercetari in arhivele olandeze clasificate, precum si o serie de fotografii uimitoare care completeaza povestea lui Audrey Hepburn in timpul razboiului.

===============================================================================


Benjamin Carter Hett, Cum moare democrația Ascensiunea la putere a lui Hitler și prăbușirea Republicii de la WeimarTraducere de Cristina Felea, Polirom, 2021


De ce s-a prăbușit democrația atît de rapid în Germania în anii 1930? Cum a fost posibil ca un guvern democratic să-i îngăduie lui Hitler să pună mîna pe putere? Cartea lui Benjamin Carter Hett, un foarte reușit portret al omului Hitler și al celor din preajma sa în anii de început ai ascensiunii lui politice, de la Hermann Göring la Alfred Rosenberg, este în același timp o amplă expunere a intrigilor și manevrelor prin care aceștia au acaparat treptat puterea în Germania după Primul Război Mondial. Însă și mai important e poate faptul că prezintă și explică pe larg felul în care obtuzitatea unor politicieni democrați precum Franz von Papen, de exemplu, a contribuit, direct sau indirect, la ascensiunea lui Hitler și a nazismului. O lecție importantă pentru prezent, cînd democrația este din nou luată cu asalt.

(prezentarea editurii).

„Într-o perioadă marcată de îngrijorări profunde legate de stabilitatea democrației în America și în alte părți, cronica lui Benjamin Carter Hett despre colapsul Republicii de la Weimar și ascensiunea lui Adolf Hitler nu ar putea fi mai oportună. Cum moare democrația este o lectură care îți dă fiori.” (The Washington Post)

Publisher : St. Martin's Griffin; Reprint edition (June 18, 2019)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alte carti de Benjamin Carter Hett: 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu