duminică, 17 martie 2024

Cand nu-i intelegeti pe rusi, cititi-l pe BULGAKOV !

 "RUSII NU SUNT O NATIUNE CI UN FEL DE A FI"

                                                       (intelepciunea populara)


What to know about Russia's presidential election, set to give Putin  another six-year term | Ap-top-news | wfmz.comLe Maître et Marguerite | Mikhaïl Bulgakov | Robert Laffont

Moscova anilor '30 (sec.XX)  /  Moscova anilor '20 (sec. XXI)

In asteptarea lui Woland...


Woland și ajutoarele sale prezintă un spectacol de magie neagră în care un om este decapitat, iar femeile din audiență sunt răsplătite cu bani, bijuterii și haine.

==================================================

... si a asistentului sau Behemoth.

 "Behemoth îşi tăie o bucată de ananas, puse pe ea sare, piper şi o mâncă; după care trase atât de semeţ un al doilea pahar de spirt, încât îi făcu pe toţi să-l aplaude". 

==========================================================

L'action principale du livre a lieu dans le Moscou des années 1930, où Satan se manifeste sous l'identité d'un mystérieux magicien nommé Woland, accompagné d'une troupe hétéroclite composée du fantaisiste cabotin Fagotto (ou Fagott), alias Koroviev, du chafouin et bavard chat noir Béhémoth, du tueur Azazello (référence probable au démon Azazel) et de l'impudique sorcière rousse Hella.

Diavolul la Moscova

https://fr.rbth.com/art/86590-raisons-lire-%C5%93uvres-boulgakov

https://fr.rbth.com/art/86526-livres-mikhail-boulgakov

https://fr.rbth.com/art/86494-ecrivains-russes-oeuvres-brulees

"Să nu staţi niciodată de vorbă cu
necunoscuţi!" 

Cercetările efectuate de organele de anchetă şi de psihiatri cu experienţă au stabilit că membrii bandei criminale, sau, poate, numai unul din ei (bănuiala cădea îndeosebi pe Koroviev), erau hipnotizatori dotaţi cu o forţă nemaivăzută şi care puteau să se arate acolo unde nu se aflau în realitate. Afară de asta, ei le insuflau celor care aveau de-a face cu dânşii că unele obiecte sau oameni se află acolo unde nu erau în realitate, şi invers, îndepărtau din câmpul vizual acele obiecte sau oameni, care se găseau de fapt acolo.

(...) "luând în consideraţie biletul straniu, dement, lăsat de Margareta Nikolaevna soţului ei, bilet în care îi scria că pleacă să se facă vrăjitoare."


Noblesse oblige, remarcă motanul, turnându-i Margaretei o licoare străvezie într-un pahar pentru vin negru. — E votcă? îl întrebă cu glas slab Margareta. Motanul sări în sus, adânc jignit. — Daţi-mi voie, regină, rosti el răguşit; cum mi-aş fi îngăduit să ofer votcă unei doamne? E spirt curat!  

De cateva zile (ani, decenii), pe cerul intunecat de deasupra Moscovei s-a ivit o jivina cu blana de un negru si mai intunecat.
Daca nu te uiti cu atentie, risti sa nu o vezi. Dar ea e mereu acolo... o aratare neagra pe cerul negru. Nemiscata.

(I.M.)
==========================================================


O sedinta de hipnotism care dureaza de secole

(Alegeri prezidentiale in Rusia:15-17 martie 2024) 

 S-a tras concluzia tristă, dar de nezdruncinat, că banda de hipnotizatori posedă darul de a hipnotiza la distanţe enorme şi, unde mai pui, nu numai persoane izolate, ci chiar şi în grup. Astfel, criminalii puteau să scoată din minţi până şi oameni dotaţi cu cea mai sănătoasă şi rezistentă structură psihică.

=========================================================

Prima editie a romanului Maestrul si Margareta
(Paris: YMCA Press, 1967)




=======================================================

========================================================








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu