duminică, 25 februarie 2024

UN APEL DE ACUM 118 ANI / Mai e actual?

 

Dmitri Merejkovski, n.1866, Sankt Petersburg - d.1941, Paris



Dmitri Merejkovski, Gogol si diavolul, Fides, Iasi, 1996, trad. si pref. Emil Iordache

(fragment din prefata)

In 1901, Merejkovski si Zinaida Hippius, impreuna cu D.V.Filosofov, intemeiaza un « ordin » spiritual, care avea doua principii : 1.Despartirea exterioara  de Biserica de stat si 2. Unirea interioara cu ortodoxia.

La 17 octombrie 1906, ordinul incearca sa convoace  un mare miting in Petersburg, la care, pe langa condamnarea represaliilor din tara, urma sa se dea publicitatii un Apel catre Biserica, alcatuit in termeni foarte duri. Conform acestui document, Biserica era chemata sa  declare  « guvernul autocrat drept ratacit de spiritul crestinismului, de spiritul iubirii si al dreptatii si, prin urmare, lipsit pentru totdeauna de binecuvantarea Bisericii ortodoxe ». In continuare, clerul era indemnat  sa  « dezlege armata de juramantul depus tarului »  sa declare Sinodul « lipsit de drepturi canonice, sa inceteze in biserica rugaciunile pentru tar si casa imperiala ».

 

Dupa cum era de asteptat, clerul s-a eschivat de la aceasta « revolutie cu Hristos » si ordinul Noii biserici a trebuit sa se refugieze in strainatate, la Paris, revenind in Rusia abia in anul 1908. Dupa cealalta revolutie, cea « fara Hristos », bolsevica, Merejkovski protesteaza viguros impotriva cezaropapismului proletar si, impreuna cu ceilalti doi tovarasi de idei, emigreaza in 1920, tot la Paris, de unde nu mai avea sa se intoarca pana la moarte.

(Dmitri Merejkovski, Gogol si diavolul,  pref. « Odiosul » Merejkovski, Emil Iordache, pp.9-10

Gippius, Filosofov si Merejkovski,Varsovia,1920



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu