vineri, 20 noiembrie 2020

Fantana tineretii vesnice / probleme

Salle baroniale du château della Monta. 1416-1424. Cycle de fresques.Fresques de Giacomo Jaquerio et atelier.Paroi nord : Voyage vers la fontaine de jouvence: détail : La Fontaine de jouvence

======================================================================================

Motto:

Morrer, sim, mas devagar

Sa murim, da, dar lent.

(o rei D. Sebastião)

============================

Da Didi, vor aparea probleme  cu duiumul...  

==================================

Poveste de spus la un capat de drum...

 

Un tip (ca mine) pleaca in Israel si face tratamentul OT: intinereste cu 25 de ani, se intoarce acasa si cere sa fie reintegrat pe post la Universitatea Ovidius. Câr-mâr, procese, scandal, tot tacâmul. Ajunge din nou prof. si din nou, dăi cu Racine, dăi cu Molière, la même Jeannette autrement coiffée. 

 

Mai trec cativa ani si tipul se cam satura de dăscălie, tuşt in Israel, leaganul tineretii regasite: un nou tratament regenerator si din nou acasa, cu alti 25 de ani in minus. La intoarcere, sotia il reneaga, pe bună dreptate, caci nu poate trai alaturi de un filfizon de 25 de ani, imatur si fara nici o situatie. Scandal, partaj, mars golanule!  

 

In disperare de cauza, tipul isi mai trage un tratament de 25 a si se pomeneste infasat in scutece, tipand de mama focului in toate limbile pe care le stia (prost) la 70 de ani. Destul de ambarasati de situatie dar intelegatori, medicii curanti ii mai aplica o data o doza de 25 a, programandu-i o renastere, undeva (intre Piata Grivitei din Constanta si Desertul Negev din Tara Sfanta), candva (in epoca post-covid).    

 

Dar sa vezi parascovenie: cand vine sorocul, tipul refuza cu indarjire sa renasca in locul si timpul harazit de stiinta. Pasamite, el visa la epoca patriarhilor sau la epoca maccabeilor si a hashmoneenilor, a lui Bar Kochba si a lui Yohanan ben  Zakkai, a lui Chaim Weizmann, David-Ben Gurion si  Golda Meir.   

 

Medicii au interceptat, prin mijloace paranormale, doleantele ne-nascutului si au hotarat sa faca apel la psihoterapia rabinica: rezultatul, vai, a fost dezamagitor. Dupa ce a consultat Mishna si Gemara, Talmudul babilonian si Cabala (in interpretarile inovatoare ale lui Moshe Idel, publicate la ed. Polirom din Iasi),  rabinul a declarat mahnit: "acest copil nenascut nu cred ca se va mai naste vreodata; vrea prea multe deodata si astea nu incap in capul lui prea mic. Stie putine lucruri dar de priceput, nu pricepe nimic. Să-l lăsăm să se înţelepţească...în nefiinţa.  

 

Dar, neştiut de nimeni, tipul tot s-a re-încarnat, fără ca cineva să prindă de veste: undeva, pe un tărm albastru şi veşnic, la Ashdod, lângă Marea, Marea veşnic reincepută... 


 


ion, prieten statornic


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu