vineri, 27 noiembrie 2020

13 carti din sacul "Mosului" / -Mai acorda-ne, Doamne, un ragaz...



                                            "Encore un moment monsieur le bourreau..."


                                   Portrait de madame du Barry, Élisabeth Vigée le Brun, 1781

Le 8 décembre 1793, Jeanne Bécu (1743 – 1793), connue comme madame du Barry ou la comtesse du Barry, dernière maîtresse du roi de France Louis XV (1715 – 1774) de 1768 à sa mort en 1774, aurait demandé un ultime répit au bourreau Samson avant d’être guillotinée, place de la Concorde à Paris.
================================================================

Carti de la Polirom din tolba "Mosului" (in curs de aparitie).











=====================================================


       O istorioara din vremuri mai fericite

Intro frumoasa zi de primavara a anului 1793, in timpul Marii Terori, nobilul ***, cazut sub incidenta "legii suspectilor", fu condus, dupa un proces sumar - mai degraba comic decat sumbru - impreuna cu 30 de co-inculpati, in Place de la Révolution (azi Place de la Concorde) pentru a i se aplica pedeapsa suprema prin mijlocirea "masinii filantropice", inventate de doctorul deputat Guillotin. Detinutii fura insiruiti pe un rand, la marginea esafodului, fiind apoi impinsi, unul cate unul, de o echipa de revolutionari sans-culottes, catre scara ce ducea la unealta domnului Samson. 
Dar cum operatia "filantropica" dura ceva timp, nobilul cu pricina scoase calm o carte din buzunarul redingotei si incepu sa citeasca din ea, din ce in ce mai absorbit. Cand ajunse in dreptul scarii fatidice, indoi coltul paginii la care ajunsese, inchise cartea si o puse linistit in buzunar. Apoi, schitand un zambet fugar, amintindu-si pesemne de ceva, stiut numai de el, din  cele citite cu putin timp in urma,  facu o reverenta, dupa care puse piciorul pe prima treapta.

(I.M.)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu