joi, 19 octombrie 2023

3 carti la Editura ART

 



Cei care aduc groaza. Eseu despre perdantul radical, Editura
ART, Colectia Demonul teoriei, Anul aparitiei 2007, pret 19,20 lei


In recentul sau Eseu despre perdantul radical, Hans Magnus Enzensberger combina investigatia psihologica si analiza sociologica in scopul de a elabora un portret al atentatorului sinucigas. Ura perdantului radical, pentru care viata celorlalti, dar si cea proprie n-au nici o valoare, se trage din complexe de inferioritate si se manifesta intr-o optica ce cauta mereu la altii vina pentru propria stare deplorabila.
Daca in trecut exemplul cel mai proeminent pentru o societate dominata de perdanti este oferit de ascensiunea national-socialismului in Germania, Enzensberger argumenteaza ca singurul colectiv de perdanti activ astazi la scara globala provine din lumea musulmana.
Delimitand net societatea islamica si cultura ei bogata de fanaticii "islamisti", el arata cum contrastul dintre istoria glorioasa si declinul ulterior se constituie, pentru un grup restrans de oameni, intr-o ofensa narcisista ce pretinde compensarea prin violenta(Prez.ed.).
=====================================

Hans Magnus Enzensberger, n.  la Kaufbeuren
 in Bavaria, d.



=======================================================================




MARIUSZ SZCZYGIEL, Raiul pe pamant, ART, 2017

Descriere

După volumul Gottland, o bijuterie dedicată Cehoslovaciei secolului trecut, premiatul autor polonez Mariusz Szczygieł recidivează cu această carte, un imn ironic și derutant închinat Cehiei contemporane. La granița dintre sociologie și reportaj literar, Raiul pe pământ este un volum despre tot ce l-a fascinat în ultimul deceniu în țara lui preferată.

Szczygieł se uită la posturile de televiziune cehești, citește ediții de chioșc despre vedetele lor și romane populare, merge la teatru și la cinema. Se duce și în toalete publice unde descoperă cu încântare îndemnuri ca acesta: PREȚUIȚI BUNĂVOINȚA ÎNTÂMPLĂTOARE ȘI FAPTELE FRUMOASE LIPSITE DE SENS. Are întâlniri fabuloase cu filosoful și poetul Egon Bondy, fotograful Jan Saudek, artistul David Černý, dar și cu vedeta de televiziune Halina Pawlowská, un fel de Bridget Jones a Cehiei, care a scris cărți precum De ce nu m-am spânzurat sau Hipopotamii nu plâng.
Frecventează asiduu și crematoriile unde constată că cehii nu se înghesuiesc să ridice urnele cu rămășitele celor apropiați, iar despre înmormântări nici nu poate fi vorba. Reușind magistral să nu judece, ci doar să înțeleagă, scriitorul îi întreabă pe cehi – care se laudă că sunt cel mai ateu popor din Europa - „Cum se poate trăi fără Dumnezeu?” și dacă mai are vreun rost să faci fapte bune dacă nu mai există pedepse și recompense după moarte. Răspunsurile pe care le primește sunt bulversante și fascinante, iar cauzele pe care autorul le identifică încercând să explice aversiunea cehilor față de catolicism sunt cel puțin pasionante.
Cehia e o țară unde râsul e bine văzut, iar suferința nu e pe placul nimănui. Și un polonez a avut grijă să ne-o dezvăluie în toată splendoarea și complexitatea ei.
==============================


Mariusz Szczygieł, Gottland, ART, 2014=====================Descriere
Cartea europeană a anului 2009

Gottland este o colecție splendidă de reportaje literare despre Cehoslovacia secolului trecut, trecând dincolo de stereotipuri culturale și surprinzând unicitatea spiritului ceh prin prisma unor personaje excepționale: actrița Lida Baarová, femeia care l-a făcut pe Goebbels să plângă, sculptorul Otokar Švec, autorul celei mai mari statui a lui Stalin din lume, care-a decis să-și ia viața înainte să-și termine creația, o nepoată a lui Franz Kafka, care a cultivat anonimatul, cântăreața Marta Kubišová, căreia regimul comunist i-a interzis să cânte timp de 20 de ani, ștergându-i toate înregistrările din arhivele radio, legendarul fabricant de pantofi Tomáš Bata, care-a întemeiat un oraș pe care l-a controlat în totalitate, scriitorul Eduard Kirchberger, care s-a reinventat și a devenit Karel Fabián și mulți alții.

 “Aceasta nu este o carte, este o bijuterie.” Le Figaro

Povești halucinante, amuzante și neliniștitoare.” Libération

O călătorie emoționantă, tragică, dar și distractivă.” La Repubblica

“Avem ocazia să vedem adevăratul comunism.” Frankfurter Allgemeine Zeitung

“O carte inteligentă și pasionantă.” Adam Michnik




====================================


-----------------------------------------------------------------------------------------











Media
Jurnalistul polonez Mariusz Szczygieł e un cehofil fervent care-a găsit în Cehia ceea ce locuitorii ei nu mai caută demult în Dumnezeu: un soi de mântuire. Fără să-și propună „un ghid de cultură cehă” sau „o carte obiectivă” – ceea ce-i iese perfect -, polonezul prezintă amănunțit și fragmentar ce l-a fascinat în ultimii zece ani în țara vecină cu-a lui.
===========================================================================

PS. Nici un roman nu a scris o carte de reportaje despre Bulgaria.Nici un bulgar nu a scris o carte de reportaje despre Romania. Si doar suntem vecini...de multa vreme. Autism cultural?


=====================
O editura de nișă

Editura ART

Într-o lume grafomană, în care se anunţă din ce în ce mai zgomotos moartea cărţii în format clasic, Editura ART se încăpăţânează să ofere Cititorului ce-i al Cititorului. La adăpost de tentaţiile comercialului cu orice preţ, ART continuă să acorde o atenţie aproape obsesivă selecţiei de titluri şi autori, respectând şi luând prin surprindere gusturile unui public exigent, însă dispus să încerce pe propria piele noi provocări.

 

Dincolo de colecţiile care sunt deja marcă înregistrată pentru ART – Cărți cult (cărțile care au făcut istorie), Cărţi cardinale (texte pentru o mai bună orientare în hăţişurile teoretice), Ocheanul întors (pentru amatorii de jurnale și memorii extraordinare), ne-am adaptat în permanenţă unui cititor imaginar aflat mereu în căutarea marilor descoperiri.

 

Ferma animalelor – care îşi construieşte naraţiunea prin nenumărate derivări stilistice ale aceleiași teme legate de prietenii și companonii noștri necuvântători şi musai – o selecție a tot ce este hype și bun în literatura contemporană, sunt doar două dintre cele mai interesante și mai noi proiecte editoriale.

 

Le-am colorat cititorilor zilele cu prozele din seriile de autor Bohumil Hrabal sau Julio Cortázar, însă le-am adus şi Dostoievski, Faulkner, Modiano sau Capote. Le-am făcut cunoştinţă cu atipicul Jon Ronson, cu suprinzătorul Roald Dahl pentru adulți, dar şi cu greii filosofiei.

 

Şi cum ochiul este cel mai dur critic, l-am îmblânzit cu mare atenţie pentru grafică, tipar şi celelalte chestiuni lumeşti din viaţa unei cărţi.

 

Nu facem recomandări speciale, lăsăm cititorilor noştri plăcerea şi dificultatea alegerii. (ED.)


ECHIPA ART

Director general: Dan Iacob

Director tehnic: Vasile Ardeleanu 

Redactor-şef:Laura Albulescu

Adresa sediului social: Splaiul Independenţei nr. 315-319, OB LD 18, sector 6, Bucureşti


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu